IN "Entertainment"
11 November 2014
Streetstyle thoughts & MIHAELA + ALINA
Dupa cum spuneam pe Instagram, am scris un articol si s-a sters in timp ce incercam sa pun piesa de pe fundal. Am sa incerc sa il rescriu:
De cele mai multe ori, articolul e din ce in ce mai bun, cand treci de mai multe ori peste continut. Ai scris, s-a sters, rescri, tai, dai noi intelesuri. Doar fotografiile si colajele raman la fel… Veneam de la VFW, eram pe masina si treceam in revista site-urile expozatilor si a persoanelor implicate. Cand am ajuns pe site-ul Mihaelei Glavan – sepala.ro am ramas uimita de cate perechi de bocanci am gasit si mai presus de orice, am ramas impresionata de calitatea produselor, de design si de concept. Va recomand insa sa vizitati site-ul de pe laptop/desktop, pe smartphone e ceva mai dificil de navigat. Putin mai tarziu vom citi impreuna cateva semnificatii ale numelor noastre (Mihaela, Alina).
Navigam si noi acum spre alte intelesuri. Pe de o parte, din fericire, avem acum o multime de bloguri care promoveaza ideea de street style, avem site-uri ca Chictopia sau Lookbook pentru zilele in care suntem in pana de idei, avem polyvore.com pentru a ne organiza tinutele intr-un visual placut, avem si aplicatii ca StyleKik sau Catwalk pentru inspiratie si sfaturi instant… Pe de alta parte, street style-ul la noi se indreapta in alta directie, probabil si din cauza noastra (da, cu o conotatie negativa) pentru ca bloggerii tind sa fotografieze colaborarile intr-un vibe stradal, in loc sa le includa in advertoriale interioare, gandite. Nu e o greseala, insa la un moment dat se vede cand e si cand nu e street style. Din aceasta cauza iau calea internetului (in toata intinderea sa) o multime de fotografii care ne induc in eroare. Sunt o gramada de motive pentru care street style-ul de afara e departe de a se intampla la noi, trebuie sa recunosc, pozez si eu (si pozam cu precadere pe strada) pentru ca mi se parte un setting urban, natural, care surprinde intr-un alt mod tinuta. Mi-as dori sa vad si tinute mai relaxate, atat in feed-ul meu, cat si in feed-ul altor bloggeri: un street style veridic… Asta pentru ca daca ar fi sa rezum street style-ul la tinutele studiate pe care le vedem de obicei, acest fenomen isi pierde din amploare. Poate ca nu exista la noi atat de multi fotografi de street style, insa as vrea sa incurajez orice initiativa de street style prin intermediul acestui articol. Potential exista, la Bucuresti (si nu numai) Catalin Opritescu face o incursiune a adevaratului street style urban, simplu, romanesc. Tinutele arata foarte bine, insa au acest look nestudiat tocmai pentru ca persoanele respective nu au urmarit sa fie pozate pe strada in ziua respectiva.
Aceste persoane au insa bun gust, se imbraca “politicos” (nr. Being well dressed is a form of politeness) in fiecare zi… si astfel, cu ajutorul unei persoane pasionate de fotografie, lumea devine mai frumoasa. Suntem mai constienti de cum ne imbracam in fiecare zi, fie ca suntem direct implicati in aceasta industrie sau nu. E atat de frumos sa vezi o persoana bine imbracata intr-o zi banala de luni si pana la urma asta inseamna sa gandesti putin tinuta, nu sa o gandesti si regandesti. Lucrurile ies mai bine atunci cand nu ai asteptari imense de la ziua respectiva.
Hai sa facem mica incursiune in semnificatia numelor, despre care va vorbeam:
“Forma feminina a numelui Mihai – prenume universale, Mihai(l) si Mihaela au o veche traditie europeana crestina, transmisa din “Vechiul Testament”. Se pare ca la origine, prenumele deriva din ebraicul “Mikel”, intalnit in numeroase texte biblice. Raspandirea sa este pusa in legatura cu faptul ca este considerat un arhanghel (cel mai mare dintre Ingeri), asa cum apare in “Cartea lui David”, unde este supranumit “mare conducator” si “ocrotitor al copiilor poporului lui Israel”. Etimologic, se considera ca prima parte a numelui deriva din ebraicul Mikajah, un alt nume ebraic, unde particula “jah” este prescurtarea numelui divinitatii supreme “Iahve”. Cea de a doua parte a numelui “el” deriva dintr-o alta denumire a divinitatii – “Elohim”. In cultura europeana a patruns prin intermediul “Septuagintei”, unde aceste prenume se fac cunoscute prin forma greceasca “Michael” si prin Biblia “Vulgata” (o versiune a Sfintei Biblii, tradusa in limba latina care include editii variate ale textelor sacre), unde numele are aceeasi forma. Popularitatea lui Mihai si Mihaela devine marcanta in era crestina, astfel incat ajunge ca in Germania numele, fiind atat de populare, au ajuns sa fie folosite ca un simbol pentru taranul german” …. “Sunt intalnite si in alte limbi europene: Michael (in limba engleza), Michele, Micheline (in limba franceza si italiana), Michel (in limba germana), Miguel (in limba spaniola), Michaela (in limba maghiara), Mihaly (limba rusa) etc. In limba romana apare din secolul al XV-lea sub formele de Mihail, Mihnea, Mihaila, Mihailo, Mihaela.”
(sursa – 121.ro)
“Numele de fata Alina este de origine romaneasca si are semnificatia de “a alina”. Numele Alin este forma masculina a numelui Alina. Numele Alin si Alina au corespondente si in alte limbi precum franceza unde numele Alin este un nume de botez vechi cu o frecventa mare si este de origine germanica unde reprezenta forma scurta a numelui ce aveau in compozitie radicalul “al” ce se traduce prin “tot”, “intreg”. Alina este considerata a fi o forma a numelui Adelina derivata din numele Adela care este un nume de origine germana si are semnificatia de nobil. Numele Alina are o frecventa mult mai mare si este considerat a fi un imprumut modern in timp ce Alin poate fi considerat corespondentul sau masculin. Ca origine germana veche, numele Alin / Alina deriva din numele Adal si inseamna nobil, pretios, iubit, iar ca origine sanscrita, numele are semnificatia de scorpion. In celtica numele inseamna “frumos”, in chineza inseamna “ochi mari luminosi”, in greaca inseamna “lumina”, in rusa inseamna “stacojiu”, cu sensul local de speranta. Cu o puternica incarcatura nobiliara, prenumele de Alina este unul dintre cele mai populare din Romania. Cele mai multe fetite botezate astfel sunt strigate Aly sau Ina. Firi visatoare si romantice, fetele botezate cu numele Alina tind sa fie mult prea idealiste pentru societatea in care traim. Au aspiratii mari, inalte, aproape imposibil de atins, motiv pentru care tind sa cada rapid in borcanul cu melancolie atunci cand infrunta piedici in proiectele lor. Ar trebui sa incerce sa fie mai pragmatice si cu picioarele ceva mai ancorate in realitate, daca vor sa se adapteze vremurilor moderne si sa iasa cu fruntea sus din orice situatie.”
(sursa – copilul.ro)
Ceas Daniel Wellington
(modelul pe care il port, il gasiti aici – Classic Sheffield Lady, Rose Gold – foloseste codul “alinaceusan” la check-out pana pe 15.11.2014 si ai o reducere de 15%)
Desi pe fundal la voi e Depeche si-am ascultat si eu piesa atat de multe zile la rand, trebuie sa fiu sincera cu voi, acum merge “Remember the time” de la Michael Jackson… cu iTunes-ul pe shuffle si vibe-ul bun de alta… ma bucur ca am rescris acest articol. Nu stiti, insa am adaugat partea cu semnificatia numelor si acum adaug o alta portie de inspiratie. Fotografiile de azi sunt facute de Emil Costrut (EML). Am purtat bocancii de la Mihaela Glavan, o bluza knit xxl basic, ochelarii de soare Miu Miu care sunt momentan preferatii mei, o pereche de pantaloni scurti din piele de la Pull and Bear (DIY) si un clutch cu ciucuri de la H&M.
Da, este o tinuta pe care am purtat-o intreaga zi, m-am simtit bine in ea, am fotografiat exact 15 minute pentru blog si apoi mi-am continuat ziua asa cum decurge ea in mod normal: sala, facturi de platit, drumuri la posta internationala, dat cu parerea vis-a-vis de culoarea zugravelii din dormitor, samd.
Behind the scenes, everyday:
Coffee to go
Fragmente de roman
Instagram snaps
With Carmen.
Pe final, am repetat laimotivul articolului, colajul de mai sus, format dintr-o fotografie de detaliu si mesajul vizual semnat Luis Camnitzer, din 1966, continand textul: this is a mirror you are a written sentence. Mi s-a parut un mes
– aj atat de puternic incat am salvat imaginea si mi-am dorit sa o postez aici, in cadrul acestui articol. Avand in vedere faptul ca prin intermediul stilului putem deveni o alta persoana in fiecare zi, atunci cand exista acest liant intre real si online, numit fotografie de strada, fiecare poate deveni ceea ce isi doreste, prin fotografie. Sper ca la un moment dat sa avem o lume mai frumoasa. Despre asta le spuneam in feedback si celor de la FFD Sibiu: bloggeri oricum vin, se imbraca, pozeaza, insa cred ca acest fenomen de street style ar putea fi puternic influentat de existenta unor fotografi care sa surprinda miscarea din timpul festivalului. Am cunoscut persoane pasionate de acest tip de fotografie si sper sa duca aceasta pasiune la un alt nivel, pentru ca avem nevoie de ei si de acest imbold. Va invit sa imi spuneti care e numele vostru, care e semnificatia lui sau de ce credeti ca vi se potriveste, scrieti-mi despre street style si despre stilul vostru vestimentar din fiecare zi… ce purtati cel mai mult? Fuste si bocanci…? Ori sunteti fanele trendului KNIT all over? Va simtiti mai comode in jeansi – sau in alta oridine de idei ce ati purta voi cu placere daca nu vorbim de job-ul care poate impune un anumit dress code…
“-My dear, it’s a new day…
good afternoon, who are you today…?”
In 1966 Luis Camnitzer made what he considers his first Conceptual piece. His selected words aim to convey a pointed visual message.
(source: www.nytimes.com)
LOVE,
A.
LINK-URI UTILE
Citeste intregul articol despre Luis Camnitzer, pe NYTimes, aici.
Mai multe fotografii de strada (galeria Bucuresti), semnate Catalin Opritescu, pe Lightaholic, aici.
Follow the people on Instagram:
Reply